ESTATUTS   FE CCOO PV

 
 

Peníscola

JUNY DE 2000


 
 


ESTATUTS

DEFINICIÓ DE PRINCIPIS

1.- Reivindicatiu i de classe.

2.- Unitari.

3.- Democràtic i independent.

4.- Participatiu i de masses.

5.- D'homes i de dones.

6.- Sociopolític.

7.- Internacionalista.

8.- Pluriètnic i intercultural.

9.- Del País Valencià.

TÍTOL I

DEFINICIÓ DE LA FEDERACIÓ, AFILIACIÓ, ESTRUCTURA I INTEGRACIÓ.

CAPÍTOL I

DEFINICIÓ DE LA FE CCOO PV.

Article 1.- Denominació.

Article 2.- Estatuts i Reglaments.

Article 3.- Domicili Social.

Article 4.- Emblema.

Article 5.- Àmbit territorial.

Article 6.- Àmbit professional.

CAPÍTOL II

AFILIACIÓ

Article 7.- Afiliació: Drets i Deures.

Article 8.- Mesures disciplinàries.

Article 9.- Baixa en la Federació.

CAPITOL III

ESTRUCTURA DE LA FE CCOO PV

Article 10.- Estructura de la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià.

Article 11.- Dimissió dels òrgans de les Seccions Sindicals o Sindicats comarcals.

Article 12.- Secretaries de la Dona.

Article 13.- Mesures disciplinàries als òrgans de les organitzacions integrades en la FE CCOO PV.

CAPÍTOL IV

INTEGRACIÓ EN LA FEDERACIÓ D’ENSENYAMENT DE CCOO DEL PAÍS VALENCIÀ.

Article 14.- De la sol·licitud d’integració.
 
 

TÍTOL II

CAPÍTOL I:

ÒRGANS DE DIRECCIÓ I DE REPRESENTACIÓ DE LA FE CCOO PV.

Article 15- Òrgans de representació i direcció.

Article 16- El Congrés Federal.

Article 17- El Consell Federal.

Article 18 La Comissió Executiva Federal.

Article 19- Secretaries, Comissions i Departaments.

Article 20.- Secretari o la Secretària General.

Article 21.- La Conferència de País Valencià.

Article 22.- Incompatibilitats dels membres dels òrgans de direcció de la Federació.

CAPÍTOL II:

COMISSIONS DE CONTROL ADMINISTRATIU I FINANCES.

Article 23.- Comissió de Control Administratiu i Finances.

TÍTOL III

ACCIÓ SINDICAL

CAPÍTOL ÚNIC

Article 24.- De l'Acció Sindical.

TÍTOL IV

FINANCES I ADMINISTRACIÓ

CAPÍTOL I.- PATRIMONI I ADMINISTRACIÓ.

Article 25.- Patrimoni de la Federació.

Article 26.- Finançament i Pressupost anual.

Article 27.- Responsabilitat econòmica de la FE CCOO PV.

CAPÍTOL II

REGISTRE D'AFILIATS, SERVEIS TÈCNICS, ÒRGAN DE PREMSA.

Article 28.- Registre de l’afiliació.

Article 29.- Serveis Tècnics d'assessorament i assistencials de la FE CCOO PV.

TÍTOL V

DISSOLUCIÓ DE LA FE CCOO PV.

CAPÍTOL ÚNIC

Article 30.- Dissolució de la Federació.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

ANNEX 1.

FACULTATS LEGALS DEL SECRETARI O DE LA SECRETÀRIA GENERAL DE LA FE CCOO PV.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DEFINICIÓ DE PRINCIPIS

La Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres del País Valencià (FE CCOO PV) té com a objectiu principal la transformació democràtica de l’ensenyament, la defensa dels interessos laborals dels treballadors i treballadores de l’ensenyament de tots els nivells educatius. Està integrada com a federació de branca en la Confederació Sindical de CCOO del País Valencià i com a federació territorial en la Federació d’Ensenyament de CCOO. És per això que la FE CCOO PV es ratifica en els principis en què es basa el sindicalisme de la Confederació Sindical de CCOO, i que estan definits com a preàmbul dels Estatuts de l’esmentada Confederació i adaptats tant federalment en el preàmbul de la FE CCOO PV, com territorialment en el de la Confederació del País Valencià. Aquest principis, adaptats a la Federació d’Ensenyament del País Valencià, són els següents:

1.- Reivindicatiu i de classe: La Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià defensa les reivindicacions dels treballadors i de les treballadores; al seu si poden participar totes les persones que treballen manualment o intel·lectual, sense cap discriminació. S’orienta cap a la supressió de la societat capitalista i la construcció d’una societat socialista democràtica.

2.- Unitari: La Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià manté de manera prioritària el caràcter plural i unitari que des del seu origen l’ha caracteritzat i es proposa, com a objectiu fonamental, aconseguir la unitat sindical orgànica dintre de l’Estat espanyol, mitjançant la creació en el termini més breu possible d’una Confederació que siga expressió lliure i unitària de totes les persones que treballen a l’ensenyament. Procés unitari les formes definitives del qual no podem prefigurar a l’actualitat, no obstant això, la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià es compromet de cara a eixe objectiu final a:

- promoure tota iniciativa encaminada a afavorir la unitat d’acció de les centrals sindicals representatives i de classe, amb la tendència que aquesta unitat d’acció adquiresca cada vegada formes més estables.

- promoure i generalitzar la construcció de formes unitàries de representació dels treballadors i de les treballadores, a partir de les assemblees i organismes que els mateixos treballadors i treballadores elegisquen democràticament.

3.- Democràtic i independent: la independència de la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià s’expressa i es garanteix, fonamentalment, mitjançant el més ampli exercici de la democràcia i de la participació dels treballadores i treballadores en la vida interna de la Federació. Les assemblees d’afiliats i d’afiliades, el funcionament democràtic de tots els òrgans de la Federació i el respecte a les seues decisions, preses per majoria, són la base d’aquesta independència, i el que ens caracteritza com a sindicat assembleari. La Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià assumeix les seues responsabilitats i traça la seua línia d’actuació amb independència dels poders econòmics, de l’Estat, de la Generalitat i de qualsevol altre interès aliè a les seues finalitats, i també dels partits polítics.

4.- Participatiu i de masses: Considerant que la conquesta de les reivindicacions socials i polítiques de les treballadores i dels treballadors exigeix el seu protagonisme, la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià es proposa organitzar-los amb la finalitat que s’incorporen a la lluita per la seua pròpia emancipació.

La FE CCOO PV promourà en totes les seues estructures la participació de la diversitat social existent entre la classe treballadora.

5.- D’homes i de dones: La Confederació Sindical de CCOO té entre els seus principis impulsar i desenvolupar la igualtat d’oportunitats, així com combatre la discriminació que per raó de sexe es produesca.

Per això CCOO es proposa: incorporar allò específic a tots els àmbits de la política sindical (transversalitat); desenvolupar accions positives en les relacions laborals i condicions de treball, així com en la consecució d’una representativitat equilibrada d’homes i de dones, en tots els àmbits, removent tots els obstacles per assolir la proporcionalitat a l’afiliació existent en tots els òrgans de direcció del Sindicat.

6.- Sociopolític: A més de reivindicar la millora de les condicions de vida i treball de tota la classe treballadora, assumeix la defensa de tot allò que li afecta com a classe, en la perspectiva de la supressió de tota opressió nacional i discriminació per raons de sexe i explotació d’uns éssers humans per uns altres. Així mateix, defensarà l’ús racional del medi ambient.

En concordança amb aquests principis, la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià es proposa la transformació democràtica de l’ensenyament, concretada en la consecució de:

- Un sistema general d’Ensenyament Públic, gratuït des dels 0 anys i obligatori des dels 3 als 18 anys, pluralista, científic, laic, coeducatiu, igualitari, arrelat en el medi sociocultural i gestionat democràticament. Aquest sistema serà finançat amb fons públics i estarà al servei de tots els espanyols i ciutadans estrangers residents a Espanya, sense discriminacions.

- Aquest objectiu haurà d’estar acompanyat d’una política educativa elaborada i aplicada amb la participació i el control de tots els sectors afectats en el procés educatiu i que defense el dret de tots i de totes a l’educació i molt especialment a la formació professional i cultural permanent dels treballadors i de les treballadores.

Així mateix, la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià exercirà una especial defensa de les reivindicacions de les dones, joves, persones discapacitades, de la salut laboral, del medi ambient i del pacifisme amb el fi d’eliminar qualsevol forma de discriminació basada en el sexe u orientació sexual, l’edat, la morfologia física, psíquica o sensorial, la raça, l’origen ètnic, les conviccions polítiques o religioses, així com per qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

La FE CCOO PV, conseqüent amb la defensa que històricament manté dels drets nacionals i autonòmics dels pobles d’Espanya:

- Reconeix el dret d’autodeterminació d’aquells pobles que desitgen exercitar-lo a través dels mecanismes establerts en la Constitució per a la seua reforma.

- Recolza la plena consolidació de les autonomies nacionals i regionals, així com la plena solidaritat entre elles.

- I es defineix a favor de l’Estat federal.

La FE CCOO PV defensarà en la seua pràctica sindical els principis de solidaritat entre les persones treballadores, i en el seu funcionament intern es regirà per un esperit solidari entre les diverses organitzacions de la CS de CCOO, amb l’adopció d’una estructura organitzativa conseqüent amb la realitat plurinacional de l’Estat espanyol.

La FE CCOO PV desenvolupa la seua activitat en el marc legal de la Constitució espanyola i lluita pel seu desenvolupament progressiu, amb el respecte de la mateixa com a expressió de la voluntat democràtica del poble espanyol que el seu dia la va aprovar.

7.- Internacionalista: Davant l’essència internacionalista de la classe treballadora, la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià afirma que:

a) s’establiran i reforçaran les relacions solidàries i de col·laboració amb tots els sindicats d’ensenyament democràtics i representatius del món i d’Europa, i molt especialment des de la FE CCOO PV, amb els dels països del Magrib i de la mediterrània, amb independència de la seua afiliació a les confederacions o federacions mundials existents.

b) La FE CCOO PV col·laborarà amb les Organitzacions Sindicals Internacionals i actuarà en favor de la unificació del Sindicalisme Mundial.

c) Recolzarà, dintre i fora del País, les reivindicacions específiques dels treballadors i de les treballadores d’ensenyament en l’emigració, així com de treballadors estrangers que desenvolupen la seua activitat professional a Espanya i, concretament, al País Valencià. D’igual manera, la FE CCOO PV es compromet a mantenir de forma activa la solidaritat amb els pobles que lluiten per les llibertats democràtiques i pel socialisme i amb els refugiats i treballadors, homes i dones, perseguits per l’exercici dels seus drets sindicals i democràtics.

d) Potenciarà la coordinació dels òrgans de representació sindical de les empreses multinacionals.

e) Recolzarà la lluita per la pau i el desarmament i potenciarà, amb els mitjans al seu abast, l’educació en el respecte a la pau, amistat i solidaritat entre tots els pobles.

f) Dedicarà el 0’7% dels Pressuposts ordinaris a la solidaritat internacional.

8.- Pluriètnic i intercultural: La FE CCOO PV combatrà el racisme i la xenofòbia i promourà els valors, el respecte, la tolerància i la convivència entre els membres de les distintes ètnies i pobles. Aquesta activitat es desenvoluparà tant entre les persones afiliades com en l’activitat laboral que aquestes exerceixen amb els alumnes i amb la resta de la comunitat educativa.

Així mateix, amb el respecte a la dualitat lingüística del País Valencià i el dret que assisteix a tot ser humà a poder servir-se de la seua llengua materna, la FE CCOO PV potenciarà l’impuls del valencià i treballarà per aconseguir la seua dignificació social.

9.- Del País Valencià: La Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià assumeix i lluita:

- per la resolució del problemes del País Valencià, conscients que així defensem els interessos de la classe treballadora i de les capes populars.

- per l’autonomia del País Valencià, en la mesura que descentralitza i contribueix a democratitzar-lo, tot acostant les decisions a la seua base, possibilitant una major intervenció dels treballadors i de les treballadores i obrint el camí cap a l’autogovern econòmic i polític.

- per la participació de les treballadores i dels treballadors en aquest procés d’aconseguiment de les llibertats nacionals per ser de suma importància per impedir que siga dirigit i capitalitzat per la burgesia, donant-li una orientació i un sentit que en res afavoreix els nostres interessos de classe. Per això, les classes populars han de convertir-se en l’eix de recuperació i avanç del poble valencià, oferint-li un contingut i uns objectius socials i progressius.

TÍTOL I

DEFINICIÓ DE LA FEDERACIÓ, AFILIACIÓ, ESTRUCTURA I INTEGRACIÓ

CAPÍTOL I

DEFINICIÓ DE LA FE CCOO PV.

Article 1.- Denominació.- Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres del País Valencià. (FE CCOO PV).

La FE CCOO PV adopta la forma d’organització sindical a l’empara de la Llei Orgànica 11/85/ de 2 d’agost, de Llibertat Sindical.
 
 

Article 2.- Estatuts i Reglaments. Aquests Estatuts regularan el funcionament de la FE CCOO PV, els drets i deures dels afiliats i de les afiliades així com els requisits per adquirir l’esmentada condició i la seua pèrdua. Configuren, junt els estatuts de la Confederació Sindical de CCOO, els de la CS CCOO PV,i els de la FE CCOO i els seus respectius desenvolupaments reglamentaris, una normativa comuna bàsica que vincula a la FE CCOO PV a totes les organitzacions que la integren i a la seua afiliació.

Els Reglaments sindicals desenvolupen i regulen els mandats continguts en els presents Estatuts en aquells aspectes de funcionament, relacions sindicals i drets i deures ací prevists. Obliguen a totes les organitzacions i a l’afiliació de la FE CCOO PV.

Sobre allò reglamentat en aquests Estatuts prevaldrà allò disposat en els Estatuts Confederals i els seus Reglaments i, en un segon pla i al mateix nivell, els Federals i els Confederals del País Valencià.

Les Comissions de Garanties Federal i Confederal del País Valencià seran competents per a resoldre, cadascuna en el seu àmbit, aquells conflictes que poguera suscitar la Federació d’Ensenyament del País Valencià o en el seu sí les organitzacions que la composen i l’afiliació.

En cas que davant un mateix assumpte es produixeren resolucions contradictòries d’ambdues comissions, serà la Comissió de Garanties Estatal la que ho resolga.

Els Estatuts i Reglaments seran publicats per al seu general coneixement.
 
 

Article 3.- Domicili Social.- La Federació d’Ensenyament de CCOO del PV té el seu domicili a València, Plaça de Nàpols i Sicília, 5, 2ª, CP 46003. El Consell Federal, a proposta de l’Executiva Federal podrà acordar el canvi a un altre lloc.

Article 3. Emblema: L’emblema de la FE CCOO PV són dues figures humanes, una roja i una altra grisa, la primera de major tamany que la segona, que avancen ràpidament enllaçades pels muscles.

Junt a les dues figures humanes figurarà el romboide Confederal en fons roig amb lletres i punts en blanc, junt amb una bandera apaïsada ondejant en horitzontal amb les quatre barres roges sobre fons groc, dins de la qual s’emmarquen les sigles PV en negre.

Entre un i altre anagrama figurarà en lletra negra el nom de la "Federació d’Ensenyament".

El disseny de l’emblema podrà ser modificat per un Congrés o pel Consell Federal a proposta de la Comissió Executiva Federal.

Les Resolucions i documents de comunicació interna dels òrgans de la FE CCOO PV seran bilingües, recomanant-se l’extensió d’aquesta pràctica als altres documents de difusió i publicacions sindicals.

Article 5.- Àmbit territorial.- L’àmbit d’actuació de la Federació d’Ensenyament de CCOO del PV serà el conjunt de les comarques del País Valencià.

Article 6.- Àmbit professional.- L’àmbit professional de la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià és el dels treballadors i treballadores de l’Ensenyament, de qualsevol nivell docent i d’Administració i Serveis, que exercesquen en l’ensenyament públic o en el privat i en Instituts d’Investigació.

Així mateix, podran afiliar-se aquelles persones que, havent sol·licitat un lloc de treball en l’ensenyament, es troben aturades, i també les titulades de les Escoles del Professorat que no exercisquen en altra branca diferent de la d’ensenyament, i les aturades per causa d’acomiadament o de reducció de plantilles d’empreses d’ensenyament.

Les treballadores i treballadors autònoms que no tinguen assalariats al seu compte també podran afiliar-se a la Federació. Igualment, els membres de Cooperatives d’Ensenyament.

També podran afiliar-se els becaris del tercer cicle de l’Ensenyament Superior que tinguen qualsevol tipus de relació laboral o contractual amb la Universitat.

Entenem inclòs dins del concepte de personal d’administració i serveis a tot treballador o a tota treballadora que, desenvolupant el seu treball en qualsevol nivell de l’administració o en qualsevol servei que es preste per als diversos nivels de l’ensenyament, mantinga una relació laboral directa amb l’empresa o administració educativa, o be la seua relació es produesca a través de contrates, subcontrates, societats anònimes, empreses mixtes o fundacions que cobresquen determinats serveis de l’empresa o administració principal.

CAPÍTOL II

AFILIACIÓ

Article 7.- Afiliació: Drets i Deures.- L’afiliació a la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià és un acte voluntari de la persona treballadora i es realitza mitjançant la presentació de la sol·licitud fefaentment complimentada i amb efecte des de la data de registre de la mateixa.

Tota persona, en el moment de la seua afiliació, tindrà dret a rebre un exemplar d’aquests estatuts i informació sobre els seus drets i deures com a persona afiliada a CCOO, que venen contemplats:

- en l’art. 10 dels Estatuts Confederals.

- en l’art. 8 dels Estatuts Federals Estatals, i

- en els articles 6, 7, 8 i 9 del Capítol II dels Confederals del País Valencià.
 
 
 
 
 
 

Article 8.- Mesures disciplinàries.-

La Federació d’Ensenyament de CCOO assumeix, en absència d’un reglament específic aprovat pel Consell Federal del País Valencià, el reglament Confederal de mesures disciplinàries, tant per a l’afiliació com per als òrgans, i els possibles reglaments tant Federal Estatal com Confederal si els haguera.

La conducta d’una persona afiliada que supose l’incompliment dels Estatuts o que siga contrària a les finalitats i objectius de la Federació, després de l’oportú estudi, donarà lloc a l’adopció de mesures disciplinàries.

Els procediments disciplinaris s’iniciaran per decissió del Secretari General o l’Executiva Federal del País Valencià, que nomenarà una comissió instructora composta per tres persones afiliades i encomanarà a aquesta la proposta de resolució a l’expedient sancionador. Un d’ells formarà part dels òrgans de direcció o representació de les Federacions, altre pertanyerà als òrgans de direcció o representació de les unions i el tercer, que presidirà la comissió instructora, serà membre de la Comissió Executiva Federal del País Valencià.

L’òrgan que haja decidit l’obertura de l’expedient vindrà obligat a comunicar per escrit a la persona afectada l’obertura d’expedient, motius de l’obertura així com els membres de la comissió instructora.

A partir de la recepció de l’esmentada comunicació, en el termini de tres dies podrà presentar escrit motivat de recusació d’algun o de tots els membres de la comissió davant l’òrgan ordenant; aquest resoldrà en el termini de tres dies, i la seua resolució no serà recurrible.

La comissió instructora vindrà obligada a donar audiència a la persona interessada. Així mateix, està obligada a resoldre en el termini de tres mesos, prorrogables en un mes, i prèvia autorització de l’òrgan ordenant.

La proposta de resolució que elabore la comissió instructora i l’expedient disciplinaria es remetrà a l’Executiva Federal del País Valencià que adoptarà per majoria de vots l’acord que proceda.

Aquesta resolució serà recurrible en el termini de 15 dies a partir de la seua recepció per la persona interessada o per qui tinga legítim interès en el cas, davant la Comissió de Garanties Federal Estatal o Confederal del País Valencià.

En cas d’incompliment de terminis, qui probe legítim interès en el cas podrà dirigir-se a les comissions de garanties esmentades.

Per acudir a la jurisdicció competent, serà requisit inexcusable haver esgotat els recursos davant les Comissions de Garanties del País Valencià.

Article 9.- Baixa en la Federació.- Es causarà baixa en la Federació per:

a) Lliure decisió de la persona afiliada.

b) Per resolució sancionadora dels òrgans competents.

c) Per no pagar injustificadament la quota per tres mesos consecutius i amb previ avís. El reingrés en la Federació, amb recuperació de drets perduts, es farà previ pagament de les quotes pendents fins el dia de reingressament.

d) Per presentació a les eleccions sindicals en candidatura distinta a l’avalada per CCOO, llevat el cas que existira autorització expressa per banda de l’òrgan de direcció competent a l’àmbit corresponent.

CAPÍTOL III

ESTRUCTURA DE LA FE CCOO PV.

Article 10.- Estructura de la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià.

La Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià agrupa els Sindicats d’Ensenyament comarcals, tot ajustant-se a l’estructura sindical de la CS CCOO PV, i a les Seccions Sindicals d’Ensenyament de tot el territori del PV.

a) La Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià s’estructura territorialment mitjançant els sindicats comarcals o intercomarcals, o en el seu defecte per delegacions federals en les comarques, uns i altres integrats en les Unions comarcals corresponents.

b) A nivell d’empresa o de centre de treball, es constituiran les seccions sindicals d’empresa (SSE), com a organisme bàsic de presència i acció sindical del Sindicat, i que constitueixen la representació del sindicat en els seus àmbits. La constitució de les seccions sindicals es portarà a terme, a més a més, en compliment dels continguts de la Llei 11785 de 2 d’agost, convenis col·lectius i tots altres acords, complint els continguts dels Estatuts Estatals i desenvolupaments reglamentaris, així com allò preceptuat en els acords congressuals de la Federació.

Article 11.- Dimissió dels òrgans de les Seccions Sindicals o Sindicats Comarcals.

1.- En els casos de dimissió dels òrgans col·legiats de direcció d’organitzacions integrades en la Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres del País Valencià, la Comissió Executiva designarà una direcció provisional que substituesca a tal òrgan i que convocarà una assemblea extraordinària de l’àmbit que corresponga perquè proceda a l’elecció de nova direcció. El termini per a convocar-lo serà el màxim de sis mesos.

2.- Es considerarà dins del supòsit de dimissió el que l’òrgan col·legiat haja vist reduït el nombre dels seus membres a menys de la seua meitat.

Article 12.- Secretaria de la Dona.

En totes les estructures de la FE CCOO PV es constituiran Secretaries de la Dona, que estaran compostes per les dones afiliades interessades en portar a terme aquesta tasca. La persona responable formarà part de la Comissió Executiva de l’estructura sindical de la qual es tracte. Tindran assegurats mitjans humans i financers per poder realitzar el treball de forma efectiva. El seus objectius i funcions són:

- Fomentar i desenvolupar en el sindicat una consciència de la realitat social diferenciada de les dones.

- Participar en el disseny de la política global i de l’acció del Sindicat, assessorant, orientant i informant en els temes relatius a la discriminació de les dones.

- Contribuir a la creació d’un marc d’expressió de les dones dins del Sindicat, que permeta el desenvolupament de propostes i alternatives per aconseguir la igualtat de tracte entre treballadors i treballadores.

- Propiciar el mecanisme que permeta una major i més fàcil integració de les dones a les estructures del Sindicat, que anime a la seua afiliació.

- Desenvolupar programes i mesures d’acció positiva orientats a aconseguir la igualtat d’oportunitats per a homes i dones.

- Vetllar per l’aplicació de mesures orientades a promoure la proporcionalitat en els òrgans de direcció.

- Articular la relació entre el Sindicat i les distintes organitzacions que lluiten per l’alliberament de les dones, en especial les del moviment feminista.

- Promoure la intersectorialitat dels temes de la dona en tots els àmbits del Sindicat, en col·laboració amb la resta de Secretaries.

Article 13.- Mesures disciplinàries als òrgans de les organitzacions integrades en la FE CCOO PV.

L’incompliment dels Estatuts, de la política financera, la vulneració de la política sindical aprovada pel Congrés i pel Consell, l’actuació al marge del programa i dels principis inspiradors de la FE CCOO PV per part d’un òrgan d’una organització hi integrada; podrà donar lloc a l’adopció de mesures disciplinàries en contra.

En aquests supòsits, la proposta d’adopció de mesures disciplinàries correspon a l’Executiva Federal. La decisió final serà adoptada pel Consell Federal, a partir de la proposta de l’Executiva, la qual establirà la sanció que considere oportuna dins de l’esperit unitari i solidari que anima la pràctica sindical de la Federació i la necessitat de respectar els drets del conjunt dels afiliats i afiliades i del compliment dels Estatuts i del programa de la Federació.

Les faltes en les quals pugan incórrer els òrgans de les diverses estructures de la CS CCOO PV es qualificaran de lleus, greus i molt greus en els termes dels estatuts estatals.

Les faltes s’entendran comeses quan, per acció o omissió, l’actuació col·lectiva de l’òrgan, entenent per tal la majoria dels seus components, incórrega en alguna de les faltes sancionables o quan els representants de l’òrgan incórresguen en els comportaments descrits sense que siguen corregits pel propi òrgan; sense perjudici de les responsabilitats col·lectives, se sancionaran els comportaments individuals, d’acord amb allò previst en l’art. 8º, i en procediment separat.

Les sancions es trametran en els termes dels estatuts estatals.

En els casos de suspensió definitiva es designarà, pel Consell Federal, una direcció provisional en substitució de l’òrgan sancionat, i es convocarà un congrés o assemblea extraordinària de l’àmbit corresponent perquè, en el termini màxim de sis mesos, es procedisca a la selecció d’una nova direcció, llevat dels casos que estiga pendent una resolució de la Comissió de Garanties i Control, aleshores, el termini de tres mesos començarà des que aquesta siga comunicada.

Totes les mesures disciplinàries podran ser recorregudes davant la Comissió de Garanties Federal Estatal o Confederal del País Valencià en el termini d’un mes.

Els acords sobre mesures de sanció que siguen recorregudes no seran efectius fins que no es pronuncie la Comissió de Garanties.

La inhibició constatada en l’adopció de mesures disciplinàries per banda de l’òrgan al qual li correspondria sancionar en relació amb allò establert en aquest article podrà donar lloc a l’adopció de les mateixes per l’òrgan d’àmbit superior, prèvia comunicació raonada a l’òrgan per la inhibició de la qual s’actua.

CAPÍTOL IV

INTEGRACIÓ EN LA FEDERACIÓ D’ENSENYAMENT DE CCOO DEL PV

Article 14.- De la sol·licitud d’integració. La sol·licitud d’integració d’un Sindicat d’Ensenyament o d’una organització sectorial en la Federació haurà de ser instada a la Comissió Executiva del PV i posteriorment aprovada pel Consell Federal del PV.

La integració en la FE de CCOO del PV per part de qualsevol organització sindical suposarà l’acceptació dels seus principis, programes, estatuts i política sindical de la mateixa.

TÍTOL II

CAPÍTOL I

ÒRGANS DE DIRECCIÓ I DE REPRESENTACIÓ DE LA FE CCOO PV.

Article 15.- Òrgans de representació i direcció.-

Els òrgans de representació i direcció de la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià són els següents:

a) El Congrés Federal PV

b) El Consell Federal PV

c) La Comissió Executiva Federal PV

d) El/la Secretari/ària General.

e) Les Conferències de PV

A proposta de la Secretaria General es podrà crear un òrgan de coordinació de la FE CCOO PV, que serà el Secretariat o Comissió Permanent de l’Executiva Federal.

El càrrec de representació de la FE CCOO PV és el Secretari o la Secretaria General amb les funcions i competències de direcció que s’expressen en l’article 20.

En tots els òrgans de la Federació d’Ensenyament la representació de dones serà com a mínim proporcional al nombre d’afiliades i en aquelles que el nombre d’afiliades siga majoritària, la representació serà, com a mínim, del 50%. Per aconseguir-ho, les candidatures han de guardar les esmentades proporcions.

Article 16.- El Congrés Federal.-

És el màxim òrgan de deliberació i decisori de la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià. Els seus delegats i delegades es regiran per les següents normes:

Composició:
 
 
El Congrés Federal, una vegada fixat el nombre de delegats i de delegades, estarà composat per la Secretaria General, l’Executiva General, l’Executiva Federal i els representants de les comarques i sectors, en proporció a les cotitzacions acumulades en els quatre anys anteriors a la convocatòria del Congrés. Els delegats i delegades al Congrés seran elegits segons normativa que regule la convocatòria i funcionament del mateix.

- De la convocatòria del Congrés:

a) Amb caràcter ordinari es convocarà cada quatre anys.

b) Amb caràcter extraordinari, quan ho aprove el Consell Federal PV per majoria de dos terços.

c) Els congressos ordinaris seran convocats amb sis mesos d’antelació. Les ponències s’enviaran amb tres mesos, el reglament i l’informe general amb un mes i les esmenes amb en el termini que s’estableix en les normes de convocatòria del Congrés.

d) Tots els acords del Congrés s’adoptaran per majoria simple, excepte aquells que tinguen per objecte la modificació dels Estatuts que requeriran la majoria de dos terços.

e) La normativa de convocatòria, composició i funcionament del Congrés s’establirà pel Consell Federal PV. El Reglament, proposat pel Consell Federal serà aprovat pel Congrés, en plenari, en començar les seues sessions, una vegada constituït.

- De les funcions del Congrés:

a) Aprovar el seu propi Reglament de funcionament.

b) Determinar la línia general, l’activitat sindical, la política d’organització i finances, en resum, determinar l’orientació de l’actuació de la Federació.

c) Aprovar i modificar el Programa de la FE de CCOO PV

d) Aprovar i modificar els Estatuts de la Federació del PV.

e) Aprovar la composició del Consell Federal PV.

f) Elegir la Secretaria General, la Comissió Executiva, la Comissió de Control Administratiu i Finances i la Comissió de Garanties de la Federació del País Valencià, mitjançant sufragi lliure i secret.

g) Aprovar el reconeixement en la Federació d’organitzacions que puguen representar més del 20% de l’afiliació de la Federació.

h) Decidir sobre la dissolució de la Federació i sobre la seua possible fusió amb altres federacions en Congrés extraordinari convocat a l’efecte.

Article 17.- El Consell Federal.-

És el màxim òrgan de direcció i representació entre Congressos. Està compost per:

a) El Secretari o la Secretària General.

b) La Comissió Executiva Federal.

c) Una persona en representació de cadascuna de les agrupacions intercomarcals reconegudes per la Confederació del PV que vénen enumerades en l’art. 13 dels seus estatuts.

d) Un persona representant de les Seccions Sindicals constituïdes.

e) La resta, fins completar el nombre establert estarà compost per representants elegits de les comarques i, dins d’aquestes, dels sectors i Seccions sindicals en proporció a l’afiliació fixada per al repartiment de membres de l’últim Congrés.

f) El Consell podrà actualitzar la seua composició, si així s’estableix en el seu reglament de funcionament, tenint en compte les cotitzacions de seccions sindicals i territoris a 31 de desembre de cada any.

g) El Consell incorporarà a les seves reunions a proposta de la Comissió Executiva, amb veu i sense vot, a aquells membres de CCOO que per la seva responsabilitat en determinats serveis es considere oportú el seu assessorament i presència.

Quan al seu funcionament:

a) El Consell Federal del PV serà convocat per la Comissió Executiva almenys una vegada a l’any amb caràcter ordinari i amb caràcter extraordinari cada vegada que ho sol·licite un terç dels seus membres o la Comissió Executiva.

b) Les resolucions i decisions del Consell s’adoptaran per majoria simple, excepte allò que es dispose en altre sentit en els presents Estatuts.

c) La incorporació o substitució de membres del Consell es donarà a conèixer al mateix Consell Federal.

Funcions:

a) Discutir i decidir sobre la política general de la Federació entre Congressos i controlar la seua aplicació per la Comissió Executiva.

b) Convocar el Congrés Federal.

c) Aprovar anualment els pressupostos d’ingressos i despeses que li serà proposat per la Comissió Executiva i les línies d’actuació econòmica de la Federació.

d) Aprovar la integració, associació i altres formes específiques de vinculació sindical de les Federacions i Sindicats que així ho sol·liciten.

e) Conèixer anualment l’informe de la Comissió de Control Administratiu i Finances.

f) Elegir els membres de la Comissió Executiva entre Congressos, per acord de majoria absoluta, sempre que l’elecció no supose un increment de l’executiva superior a un terç del total dels seus components, ni supose l’ampliació del seu nombre inicial en més del deu per cent.

g) Elegir els membres de la Comissió de Control Administratiu i de Finances per suplir les baixes que es produesquen entre congressos. Per a l’elecció dels membres d’aquesta Comissió es requerirà una majoria de 2/3 i solament podrà afectar a un màxim equivalent a 1/3 del total dels de cada comissió.

h) Elegir per majoria absoluta la Secretaria General en cas de dimissió d’aquesta.

i) Aprovar o adaptar els següents reglaments:

1.- El reglament de funcionament del Consell Federal i les regles bàsiques de funcionament dels òrgans de direcció.

2.- El codi d’utilització dels Drets Sindicals i Estatut del Delegat i de la Delegada.

3.- El reglament de funcionament de la Comissió de Control Administratiu i Finances.

4.- Els que el propi Consell Federal, en el desenvolupament de la política sindical, considere convenients.

j) Establir les normes per les quals s’ha de regir la selecció dels candidats a les eleccions a òrgans de representació a les quals es concórrega.

k) Elegir els representants de la Federació d’Ensenyament de CCOO del PV en el Consell de la Federació Estatal.

l) Convocar les conferències federals.

m) Quantes competències se l’assignen en aquests estatuts.

n) Els acords i resolucions del Consell Federal són d’obligat compliment per a totes les organitzacions que integren la FE CCOO PV.

Article 18.- La Comissió Executiva Federal.-

És l’òrgan de direcció de la Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià que aplica les decisions i directrius adoptades pel Consell Federal i el Congrés.

a) Composició i funcionament:

Funcionarà i es reunirà amb caràcter ordinari, almenys, una vegada cada dos mesos. Funcionarà col·legiadament, convocada per la Secretaria General o per una tercera part dels seus components.

El Congrés Federal fixarà el seu nombre i elegirà els seus components a proposta de la comissió de candidatures.

b) Funcions:

1.- Portar a la pràctica les decisions adoptades pel Congrés i el Consell.

2.- Assegurar la direcció permanent de l’activitat de la Federació, portant a la pràctica les decisions del Consell Federal, assegurant la direcció diària de la FE CCOO, deliberant i prenent decisions sobre qüestions urgents entre reunions del Consell Federal.

3.- Assegurar l’organització i el funcionament de tots els serveis centrals de la Federació.

4.- Mantenir contacte permanent amb tots els òrgans territorials i sectorials de la Federació.

5.- Deliberar i prendre decisions sobre les qüestions que es susciten entre Consells. Assegurar els mitjans perquè siguen discutits, en els organismes territorials i sectorials, els temes que hauran de debatre’s en els consells.

6.- Portar la responsabilitat de les publicacions centrals oficials de la FE CCOO PV.

7.- Nomenar, entre els seus membres, els responsables de secretaries i quantes responsabilitats siguen necessàries per complir les seues funcions.

8.- Respondre davant el Congrés, en acabar la seua actuació, i davant del Consell, entre Congrés i Congrés.

9.- Nomenar el personal tècnic i administratiu dels serveis generals, seguint normes de publicitat i objectivitat en la selecció que permeten contractar les persones més apropiades per la tasca a desenvolupar amb total transparència.

10.- Coordinar les activitats del Consell, de les de les Seccions Federals PV i dels serveis tècnics de la Federació.

11.- Aprovar anualment l’equip de permanents sindicals del conjunt de la Federació i la seua distribució territorial i sectorial.

12.- Amb la finalitat de regular el seu funcionament tindrà un reglament intern.

Article 19.- Secretaries, Comissions i Departaments.

L’Executiva crearà totes les secretaries, comissions i departaments que estime convenients per al millor desenvolupament de les funcions que té encomanades.

Elegirà els responsables d’àrea i secretaries d’entre els seus membres i podrà configurar aquests, junt la Secretaria General, un Secretariat o Comissió Permanent de l’Executiva Federal per atendre la direcció i decisions quotidianes entre reunions de l’Executiva Federal.

Es potenciarà la creació i impuls de les Secretaries de la Dona en les estructures territorials, integrant-se on estiga constituïda, en els òrgans de direcció respectius amb plens drets.

Els membres de la Comissió Executiva Federal podran participar, delegats per la mateixa, en les reunions de qualsevol dels òrgans de la FE CCOO PV i de les organitzacions agrupades en la FE CCOO PV, de la qual cosa seran informades les estructures intermèdies.

Amb la finalitat de garantir el seu funcionament regular, l’Executiva tindrà un reglament intern.

Article 20.- El Secretari o Secretària General de la FE CCOO PV.

El Secretari o la Secretària General de la Federació és el representant legal i públic de la FE de CCOO del PV. Actua sota l’acord col·legiat del Consell i de la Comissió Executiva, seguint el principi de direcció i representació col·lectives i té com a missió la de cohesionar i impulsar les funcions dels esmentats òrgans.

Tindrà les facultats que la llei li atorgue com a representant legal i públic de la FE CCOO PV, més totes aquelles que expressament li se reconeixen en l’annex d’aquest estatuts. En el reglament de funcionament de l’Executiva Federal es podrà regular la forma d’exercir aquestes facultats.

Presidirà les reunions del Consell Federal i de la Comissió Executiva, així com les del Secretariat o Comissió Permanent de l’Executiva Federal.

Presentarà l’informe al Congrés Federal en nom del Consell Federal, així com els informes als Consells Federals en nom de la Comissió Executiva, llevat quan s’adopte altre acord per a sessions concretes.

Podrà delegar i revocar les funcions i facultats que li reconeixen els presents Estatuts, en els membres i òrgans competents de la Federació del PV.

En cas d’absència, l’Executiva Federal, col·legiadament, assumirà les funcions reconegudes a la Secretaria General durant el període que dure l’absència.

Si entre congrés i congrés dimitira o morira el Secretari o la Secretaria General de la FE CCOO PV, es procediria a una nova elecció per majoria absoluta en el Consell Federal. El seu mandat abastarà fins el següent congrés ordinari o fins el congrés extraordinari convocat per a l’elecció d’un Secretari o Secretaria General, si així ho decideix l’òrgan de direcció mencionat.

Article 22.- La Conferència de PV.-

Entre Congrés i Congrés, i a proposta de la Comissió Executiva, el Consell Federal de PV podrà convocar Conferències de PV per debatre i establir la posició de la Federació d’Ensenyament de CCOO del PV respecte a qüestions específiques o generals d’especial interès per a la política sindical de l’esmentada Federació. Els acords adoptats tindran caràcter de decisions per al conjunt de la Federació i no podran ser contradictoris amb els acords aprovats pel Congrés.

Els acords, quan les reunions tinguen composició sectorial, hauran de ser ratificats pel Consell per a tenir caràcter de decisions per al conjunt de la FE CCOO PV.

En cada convocatòria específica realitzada pel Consell s’establiran els criteris d’assistència i funcionament de la Conferència i d’elecció dels delegats, mitjançant el corresponent reglament, que serà aprovat per majoria absoluta dels assistents al Consell convocant.

Article 22.- Incompatibilitats dels membres dels òrgans de direcció de la Federació.-

Els membres dels òrgans de direcció de la Federació d’Ensenyament es regiran per les normes que venen recollides al respecte en els articles 23 de la Federació Estatal i 34 de la Confederació del País Valencià.

CAPÍTOL II

COMISSIONS DE GARANTIES I CONTROL ADMINISTRATIU I FINANCES

Article 23.- Comissió de Control Administratiu i Finances.-

Serà elegida pel Congrés i estarà composta per tres membres com a mínim i sempre en nombre senar, la seua funció serà la de controlar el funcionament administratiu i financer dels òrgans de la Federació a tots els nivells.

Els membres de l’esmentada Comissió no podran ser càrrecs directius en els òrgans de la Federació.

Elaborar el seu propi reglament de funcionament que serà aprovat pel Consell Federal.

Anualment, elaborarà un informe que presentarà al Consell. Així mateix, sotmetrà al Consell Federal el balanç de la seua actuació del període comprés entre Congrés i Congrés, en acabar el seu manament.

Els membres de l’esmentada Comissió solament podran ocupar el càrrec de consellers de la Federació.

TÍTOL III.

ACCIÓ SINDICAL

CAPÍTOL ÚNIC

Article 24: De l’acció sindical. L’acció sindical de la FE CCOO PV s’estableix pels òrgans federals, que la desenvolupen d’acord amb l’orientació fixada per la Confederació Sindical de Comissions Obreres i per la Federació Estatal.

TÍTOL IV:

FINANCES I ADMINISTRACIÓ

CAPÍTOL I

PATRIMONI I ADMINISTRACIÓ.

Article 25.- Patrimoni de la Federació.-

Els recursos i béns de la Federació estan integrats per:

1) Les quotes de l’afiliació.

2) Les donacions i legats a favor de la Federació i pel capital que acumule al llarg de la seua gestió.

3) Les subvencions que pugen ser-li concedides.

4) Els ingressos procedents de la venda de publicacions i prestació de serveis.

5) Les rendes dels seus béns i valors.

6) Qualsevol altre recurs obtingut de conformitat amb les disposicions legals i preceptes estatutaris.

7) Tots els béns mobles i immobles adquirits, donats o legats a tots els òrgans de la Federació.

Article 26.- Finançament i Pressupost anual.-

Anualment el Consell Federal, a proposta de la Comissió Executiva, aprovarà el pressupost d’ingressos o despeses i les línies d’actuació econòmica de la Federació, que seran posades en pràctica per la Secretaria d’Administració i Finances. Tot òrgan de la Federació d’Ensenyament de CCOO del PV té l’obligació de donar les informacions econòmiques oportunes per la millor gestió econòmica de la Federació, i en cap cas podrà retindre fons o cotitzar de manera diferent d’allò que s’haja determinat pels òrgans autoritzats en els presents Estatuts.

Article 27.- Responsabilitat econòmica de la FE CCOO PV. La Federació d’Ensenyament de CCOO del PV no respondrà de les accions o obligacions d’índole econòmica o patrimonial acordades per qualsevol òrgan de la Federació quan no haguera hagut prèvia aprovació dels òrgans que estatutàriament són responsables de la seva política financera.

CAPÍTOL II

REGISTRE D’AFILIATS, SERVEIS TÈCNICS, ÒRGAN DE PREMSA

Article 28.- Registre de l’afiliació.-

La Federació disposarà d’un registre públic on figuren totes les persones afiliades en situació d’alta i estarà a cura de la Secretaria d’Administració i Finances. Les persones afiliades a la Federació podran sol·licitar l’accés a aquest Registre Públic.

El Consell Federal PV aprovarà el Reglament que regule l’accés de l’afiliació al Registre.

Article 29: Serveis Tècnics d’assessorament i assistencials de la FE CCOO PV.

La FE CCOO PV, en la forma que considere oportuna, disposarà dels serveis tècnics d’assessorament i assistència, així com del mitjans que considere necessaris d’índole editorial, distribució cultural, oci, etc. per a afiliats i no afiliats, establint-se els criteris que es consideren oportuns per a uns i altres.

TÍTOL V. DISSOLUCIÓ DE LA FEDERACIÓ D’ENSENYAMENT DEL PAÍS VALENCIÀ

CAPÍTOL ÚNIC

Article 30. Dissolució de la Federació.

La FE CCOO PV podrà dissoldre’s per acord dels 4/5 dels vots del delegats i delegades del Congrés extraordinari convocat exclusivament a tal efecte. En l’acord de dissolució hauran d’establir-se les formes de dissolució del patrimoni de la Federació.

No obstant, el Patrimoni de la Federació, els seu béns mobles i immobles i recursos en general quedaran integrats en el patrimoni de la CS CCOO PV, llevat de resolució en sentit contrari dels òrgans dels la CS CCOO PV.
 
 

ANNEX 1

FACULTATS LEGALS DEL SECRETARI O DE LA SECRETÀRIA GENERAL DE LA FE CCOO PV.

El Secretari o Secretària General tindrà les facultats que la llei li atorgue com a representant legal i públic, més les que expressament és reconeixen:

Prendre part en concursos i subhastes, fer propostes i acceptar adjudicacions. Acceptar, amb o sense benefici d’inventari, repudiar i manifesta herències; fer, aprovar o impugnar participacions d’herències i liquidar o extingir fideïcomisos, per pagar, cobrar, fixar, garantitzar i dipositar legítimes i cancel·lar o renunciar a les seus garanties legals; fer o acceptar donacions. Dividir béns comuns. Exercir el comerç, atorgar contractes de treball, de transport i traspàs del local de negoci, retirar i portar qualsevol mena de correspondència amb la seua signatura. Constituir i modificar societats; nomenar, acceptar i exercir càrrecs en aquelles i intervindre en les seus juntes, rescindir-les, dissoldre-les i liquidar-les. Operar amb caixes d’estalvis, caixes oficials, bancs, inclòs el d’Espanya i les seues sucursals, fent tot allò que la legislació i les pràctiques bancàries permeten. Fer el seguiment, obrir i tancar comptes i llibretes d’estalvi, comptes corrents i de crèdit i caixa de seguretat. Lliurar, acceptar, avalar, endossar, cobrar, intervindre i negociar en lletres de canvi i altres efectes. Comprar, vendre, canviar i pignorar valors i cobrar les seus funcions, dividends i amortitzacions; concertar pòlisses de crèdit, ja siga personal o amb pignoració de valors amb els bancs i les seus sucursals, signant els documents pertinents. Modificar, transferir, cancelar, retirar i constituir dipòsits d’efectiu o valors, provisionals o definitius. Instar tota mena d’actes notarials, promoure i seguir expedients de domini i d’alliberament de càrregues; sol·licitar assentaments de registres de la propietat i mercantils, fer acceptar i constatar notificacions i requeriments notarials. Comparèixer davant dels centres i organismes del País, província o municipi, jutges, tribunals, fiscalies, sindicats, delegacions, comitès, juntes, jurats i comissions i, en ells, instar, seguir i acabar com actor, demandant o en qualsevol altre concepte, tota mena d’expedients, judicis i procediments civils, penals, administratius, contenciós-administratrius, governamentals, laborals i eclesiàstics de tots els graus, jurisdiccions en qualsevol procediment, tràmits i recursos, inclosos els de taxació i prestar quan calga la seua ratificació personal. Administrar en els més amples termes, béns mobles i immobles; fer declaracions d’edificació i plantació, limitacions, fitacions, agrupacions i segregacions. Reconèixer deutes i acceptar crèdits, fer i rebre préstecs, pagar i cobrar quantitats, fer efectius els lliuraments; fer o acceptar béns, en o per a pagament; atorgar transaccions, compromisos i renúncies; avalar i fiançar, comprar, vendre, retraure, permutar, pura o condicionalment, a un preu confessat, aplaçat o pagat al comptat tota classe de béns, mobles i immobles, drets reals i personals. Constituir, acceptar, dividir, alienar, agravar , redimir i extingir usufructes, servidumbres, cens, arrendaments inscibibles i la resta de drets reals, per a la qual cosa exercitarà les facultats que se’n deriven, entre les quals es troben les de cobrar pensions i laudernos, signatures per domini, autoritzar traspassos i cobrar-ne la participació legal. Constituir, acceptar, modificar, adquirir, alienar, posposar i cancel·lar, total o parcialment, abans o després del seu venciment, s’haja o no complit l’obligació assegurada, hipoteques penyores, anticrisis, prohibicions, condicions i tota mena de limitacions o garanties. Contractar activa o passivament rendes, pensions o prestacions, temporals o vitalícies, i el seu assegurament real.

Podrà delegar les funcions i facultats que reconeixen aquests Estatuts en els membres i òrgans competents de la Federació.

Cas d’absència de qualsevol índole proposarà a l’Executiva la persona de la mateixa que assumirà les funcions reconegudes al Secretari General i mentre dure la seua absència.
 


ccoo@upvnet.upv.es ## Comissions Obreres a la Universitat Politècnica de València


Tornar a l'inici de la WEB Tornar a la pàgina principal Accés al servidor de la UPV Universitat Politècnica de València